Castratie en sterilisatie

Met zorg en aandacht

Konijnen zijn op een leeftijd van ongeveer drie maanden geslachtsrijp en kunnen dan voor nageslacht zorgen. Om dit te voorkomen kan het mannetje (rammelaar) gecastreerd worden. Het vrouwtje (voedster) kan gesteriliseerd worden. Maar ook bij twee konijnen van hetzelfde geslacht kan er wat fout gaan: wanneer ze geslachtsrijp zijn kunnen ze gaan vechten met elkaar, zowel mannetjes als vrouwtjes.

  • Mogelijkheden castratie en sterilisatie konijnen
  • Intuberen

Mogelijkheden castratie en sterilisatie konijnen

Mogelijkheden castratie en sterilisatie konijnen

De beste en meest eenvoudige oplossing is castratie van een rammelaar op jonge leeftijd, rond de vier tot zes maanden. Naast geboortebeperking is er nog een reden om een voedster te steriliseren: bij ongeveer 75% van de voedsters ontwikkelt zich op een leeftijd van 6-7 jaar baarmoederkanker. Deze aandoening van de baarmoeder is in de meeste gevallen kwaadaardig en uiteindelijk dodelijk voor het konijn. Een sterilisatie tussen zes maanden en twee jaar voorkomt het ontwikkelen van deze ziekte.

In tegenstelling tot honden en katten moeten konijnen gewoon blijven eten voor de operatie, ze mogen niet nuchter zijn.

Intuberen

Intuberen

Bij Dierenkliniek Keistad worden alle konijnen tijdens (gas)narcose geïntubeerd!

Al enige jaren heeft Dierenkliniek Keistad de mogelijkheid om konijnen te intuberen. Bij honden en katten is het al veel langer gebruikelijk om bij behandelingen of operaties onder (gas)narcose de dieren te intuberen.

Wat is intuberen?

Intuberen is het aanbrengen van een tube (een flexibel siliconen buisje) voorbij de stembanden tot ongeveer halverwege de luchtpijp. Het voordeel van intuberen is dat we zuurstof toe kunnen dienen tijdens de gehele ingreep. Indien gewenst kunnen we dan ook narcosegas toedienen. Zo ontstaat er een nóg veiligere narcose en zal uw dier veel sneller weer uit de narcose ontwaken.

Het intuberen van een konijn is veel moeilijker dan bijvoorbeeld bij een hond of kat. En dat terwijl konijnen vaak lastige anesthesiepatiënten zijn. Maar door nieuwe speciale konijnen tubes die Dierenkliniek Keistad heeft, is dit veel gemakkelijker geworden. Zo kunnen we uw konijn nog beter en veiliger behandelen.

Maak een afspraak