Chirurgie

  • Laparoscopie
  • Weke delen chirurgie

Laparoscopie

Laparoscopische sterilisatie

Als uw hond of kat zelf kon kiezen, koos ze voor laparoscopische sterilisatie

Wilt u uw hond of kat laten steriliseren? Dierenkliniek Keistad steriliseert uw huisdier al meer dan 10 jaar door middel van een kijkoperatie. Deze manier van steriliseren is veel minder pijnlijk voor uw huisdier en zorgt ervoor dat ze veel sneller herstelt. In onze praktijk worden teefjes vanaf een gewicht van ongeveer 3 kilo geopereerd en drie maanden na de eerste loopsheid.

Daarnaast bieden wij uiteraard ook nog steeds de mogelijkheid voor gewone sterilisatie of castratie. 

Wij hebben veel ervaring met deze manier van steriliseren. Inmiddels zijn er al meer dan 500 tevreden eigenaren u voorgegaan.

Laparoscopische sterilisatie is ook mogelijk voor hele kleine honden en katten. We hebben namelijk twee maten in huis: een gewone endoscopie set en een zogenaamde mini-set voor kleine honden en katten.

Verloop laparoscopische sterilisatie

De sterilisatie van een hond verloopt als volgt.

1. Allereerst wordt het dier onder narcose gebracht en gehouden middels veilige gasnarcose  (met bewaking en beademing) en op een kanteltafel geplaatst. De buik wordt geschoren en gedesinfecteerd.

2. Dan worden er in de middenlijn twee kleine gaatjes gemaakt: één voor de lens en één als werkkanaal.

3. Daarna gaan we opereren en op zoek naar de eierstokken. Kant voor kant worden de eierstokken gepakt, opgehangen door middel van een haakje waarna bloedvaten en ophangbanden worden dichtgebrand en losgeknipt. De eierstokken worden dan via het werkkanaal naar buiten gehaald en de gaatjes worden dicht gehecht, dit alles in ongeveer drie kwartier tijd. Uw teefje komt snel weer uit narcose en de volgende dag zult u bijna niets meer merken aan de hond. 

Weke delen chirurgie

De meest voorkomende operaties voeren wij zelf uit.

Bij een operatie is vaak narcose nodig, net als bij mensen heeft narcose bij dieren een zeker risico. Wij proberen die risico’s zo veel mogelijk te beperken met een aantal voorzorgsmaatregelen:

  • Vaak willen we u en uw dier graag zien voor we de operatie inplannen, zodat we rustig de tijd hebben om de voor- en nadelen en de mogelijke complicaties met u te bepreken.
  • Voorafgaand aan de narcose doen wij standaard een lichamelijk onderzoek bij uw huisdier en vragen we u om een korte vragenlijst in te vullen over de algehele gezondheid van uw huisdier.
  • Wij bieden de mogelijkheid om voor de narcose een bloedonderzoek uit te voeren.
  • Bij sommige operaties, die niet veel voorkomen, of waar we complicaties verwachten, zullen wij u door sturen naar een specialist.
  • Ook doordat wij u en uw dier eerst gezien hebben, kunnen we een betere inschatting maken voor de tijd en de prijs.
Terug naar Wat doen wij